A fokhagyma allergia jelei és tünetei

Bőr

Sokféle allergén van, amely fizikai reakciókat okozhat a szervezetében, ám az ételallergia a legveszélyesebb, mivel az allergén elfogy. A 3 év alatti gyermekek 6 és 8 százaléka és a felnőttek mintegy 4 százaléka valamilyen ételallergia, állítja a Mayo Clinic. A közös ételallergiák közé tartoznak a tej, a kagylók, a földimogyoró és a tojás, de más élelmiszerek, például a fokhagyma, enyhe és súlyos reakciókat okozhatnak attól függően, hogy a szervezet hogyan kezeli őket.

Duzzanat

Az egyik módja annak, hogy a szervezet jelezheti, hogy allergiás a fokhagymára, az, hogy a bőr reagál az ételhez való kapcsolatfelvételre. A bőrön gyakori allergiás reakciók közé tartozik a duzzanat, csalánkiütés és bőrkiütés, vagy viszketés. Ezek a bőrreakciók attól függően változnak, hogy milyen súlyosan allergiásak vagyunk a fokhagymára, és hogy mennyi ételt kijutunk.

Emésztési reakció

A bőrön kívül az arcon, az ajkakon, a szájakon, a nyelvön és a torokban is kialakulhat duzzanat a fokhagymának való kitettségre reagálva. Bizonyos esetekben a duzzanat olyan súlyos lehet, hogy hatással van a lélegeztetésre. Ez ziháláshoz, szédüléshez vezethet, érezheti, hogy könnyű, és még a test oxigénhiánya miatt is elhalványul.

Az anafilaxia

A fokhagymával szembeni allergiás reakció tünetei érezhetőek az emésztőrendszerben is, mivel az étel a testén keresztül halad. Ezek a tünetek lehetnek hányás, hasi fájdalom és görcsök, hasmenés és általános hányinger. Ezek a tünetek tipikusan néhány percen belül jelentkeznek az étkezés során, állítja a Journal of the American Medical Association.

A fokhagyma allergia esetén a legsúlyosabb reakció az anafilaxia. Sokan, akiknek ételallergiája van, soha nem fognak anafilaxist tapasztalni, de ha a családban történetesen reagál a reakcióra, vagy ha már tapasztaltál a reakciót, az Élelmiszerallergia és az Anaphylaxis hálózat szerint veszélyben vagy. Az anafilaxia tünetei közé tartozik a vérnyomás észrevehető csökkenése, a légutak szűkületének, a megnövekedett impulzus, a szédülés és az ájulás. Az anafilaxist azonnal kezelni kell, mivel kúthoz vezethet, vagy akár meg is ölhet.