A legjobb probiotikum a vastagbélgyulladásban

Áttekintés

A probiotikumok terápiás lehetőségeinek érdekessége mind a tudományos, mind a fogyasztói körökben magas. A probiotikumok barátságos baktériumok, élőben fogyaszthatók, és a gyomor-bélrendszerben tartózkodnak, ahol szimbiotikus kapcsolatban állnak a szervezetével. A probiotikumok egyik előnye, amelyet felkutattunk, a terápiás segédeszköz azoknak a potenciáljául, akik a vastagbélgyulladásban szenvednek. Ez a feltétel, amelyet néha gyulladásos bélbetegségnek neveznek, ismeretlen eredetű, de gyulladásos válaszként jelentkezik a belekben.

Saccharomyces boulardii

A Saccharomyces boulardii egyike annak a kevés ismert probiotikumnak, amely inkább élesztő, mint baktérium. A San Raffaele Egyetem Gasztroenterológiai Egységén, Olaszországban 25 betegnél fekélyes colitis flare-up közepén Saccharomyces boulardii-t kezeltek 4 hétig. E betegek közül 17 klinikai tüneteinek klinikai remissziója volt, amit endoszkópos vizsgálatok igazoltak, és az “Európai Journal of Gastroenterology and Hepatology” 2003. júniusi kiadásában jelent meg.

Bifidobacterium

Tanulmányok igazolják a bifidobacterium hatékonyságát mind a tünetek csökkentésében, mind a colitis ulcerosa visszaesésének megakadályozásában. A Virginia Kórház Orvosi Főiskoláján Dr. V.T. Az ulceratív vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknél vizsgálta az immunválasz és a probiotikumok közötti összefüggést, és megállapította, hogy a bifidobaktériumokat tartalmazó fermentált tejtermékek fogyasztói jelentősen csökkentették a colitis ulcerosa tüneteinek súlyosbodását. Dr. Do munkáját a “The Annals of Pharmacotherapy” 2010. márciusi kiadásában tették közzé. Dr. Cun-Long Chen a kínai PLA Intézet Digitális Orvostudományi Intézetében azt találták, hogy a bifidobaktériumok hasznosak a fekélyes vastagbélgyulladás relapsusainak megelőzésében, egy tanulmány szerint A “World Journal of Gastroenterology” című kiadványban 2004-ben publikálták. Chen kijelenti, hogy a bifidobaktériumok orális beadása hatékonyan gátolja az állapot fellángolását, és válhat a megelőző kezelésnek az ulceratív colitis relapsus előfordulásainak csökkentésére.

Lactobacillus rhamnosus GG

A probiotikus baktériumok, a Lactobacillus rhamnosus GG, szintén szerepeltek a Dr. Do-féle probiotikum-kutatásban és azoknak a fekélyes vastagbélgyulladásra kifejtett hatásairól. A tanulmány szerint a Lactobacillus rhamnosus GG a mesalazin gyógyszerrel együtt alkalmazva jelentősen késleltette az ulceratív relapszusokat, összehasonlítva a mezalazin kezelésével. Dr. Do megjegyzi, hogy több kutatás szükséges a legjobb probiotikum és annak optimális dózisa megerősítésére a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére.