A malária tünetei és hatásai

Gyakori tünetek

A malária a Plasmodium nemzetség parazitája által okozott fertőző betegség, amelyet szúnyogok továbbítanak. Az Országos Allergiai és Fertőző Betegségek Intézete szerint négy fajta Plasmodium található Afrikában, trópusi és szubtrópusi országokban pedig Ázsiában, Dél- és Közép-Amerikában és a Közel-Keleten fertőzik meg az embereket. A malária visszatérő tüneteket okoz, és bizonyos esetekben hosszú távú vagy végzetes következményekkel járhat.

Tünetek differenciálása

A maláriás fertőzésekre jellemző a paroxizmák, vagy a visszatérő támadások, amelyek a National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) szerint három szakaszban fejlődnek ki. A támadások első szakasza a hidegrázás. A mérsékelt vagy súlyos rázkódó hidegrázáshoz fejfájás, általános rossz érzés (rossz közérzet), fáradtság, izomfájdalom, émelygés, hányás és hasmenés társulhat. A 2. fázis, a láz, jellemzően az első tünetek egy-két óráján belül fejlődik ki, és forró és száraz bőreket okozhat. Amikor a testhőmérséklet csökken, a 3. fokozat verejtékezés kezdődik, ami az extrém fáradtság és gyengeség érzését okozza. Ezek a tünetek általában a fertőző szúnyogok után tíz-tizenöt nappal jelentkeznek, és a fertőzött vörösvértestek feltörése eredményeként jelentkeznek.

Súlyos hatások

A NIAID szerint a malária tüneteinek megjelenése a fertőzést okozó parazitától függően eltérő lehet. A Plasmodium falciparum malaria hirtelen kialakul, és a legsúlyosabb szövődményekhez társul. A P. falciparum malaria-ban szenvedők fájdalmasak lehetnek a támadások között és kezelés nélkül halhatnak meg. Másrészt a Plasmodium vivax malária, a földrajzilag széles körben elterjedt malária típus, amely kevésbé súlyos tüneteket produkál, de legfeljebb 3 évig visszatérhet, jól érezheti magát a támadások között. A Plasmodium malariae fertőzések tipikus malária tüneteket okozhatnak, de a vírus évtizedek óta nyugalmi állapotban van a vérben, sőt a tünetek nélküliek is képesek a fertőzést véradással vagy szúnyogcsípésekkel elterjeszteni. Plasmodium ovale fertőzések nagyon ritkák (elsősorban Nyugat-Afrikában fordulnak elő), és visszaesést okozhatnak. Mind a P. vivax, mind a P. ovale fertőzést két nappal rendszeresen ismétlődő támadások jellemzik, míg a P. malariae háromnaponta előforduló recidívásokkal jár.

A P. falciparummal való fertőzés valószínűleg súlyos, potenciálisan halálos komplikációhoz vezethet. A Mayo Clinic szerint, ha nem kezelik, a P. falciparum malaria halálesetet okozhat a fertőzés óráiban. A hemolitikus anaemia, olyan állapot, amelyben a csontvelő nem képes lépést tartani a fertőzés által okozott vörösvérsejt-pusztulás ütemével, fáradtsághoz, gyengeséghez, sápadt bőrhöz, gyors szívveréshez, lép lépcsőhöz és légszomjhoz vezethet , A National Institutes of Health (NIH) szerint. Agyi malária akkor is előfordulhat, ha a fertőzött vérsejtek blokkolják az agyat az ereket. Az agyi malária az agy és az agy károsodásához vezethet, A malária egyéb súlyos mellékhatásai közé tartozik a kiszáradás, a máj vagy veseelégtelenség és a tüdőben a folyadék által okozott légzési problémák (tüdőödéma). A NIH megjegyzi, hogy a lép felszakadása belső vérzéshez vagy vérzéshez vezethet, és a fertőzés terjedése is vezethet agyhártyagyulladáshoz, a meningés gyulladásához vagy a membránok gyulladásához, amely körülveszi az agyat és a gerincvelőt.