A nyers méz mellékhatásai

Áttekintés

A méz édes, ragacsos anyag, amelyet méhek és más rovarok termelnek, amelyek a virágokból nektárt gyűjtenek. A nyers méz nem pasztőrözött, így természetesen a mézben lévő spórák és pollenek ott maradnak. A nyers mézet már évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban, mert úgy gondolják, hogy segítenek mindent gyógyítani az allergiától a fertőzött sebekig. Bár sokan hisznek a nyers méz gyógyító erejében, komoly potenciális mellékhatások, mint például allergiás reakciók, mérgezés és ételmérgezés.

Ételmérgezés

Lehet, hogy lejön egy esettanulmány mérgezés után étkezési nyers méz. A nyers méz a botulizmus spórák potenciális forrása, a National Institutes of Health szerint. A botulizmus ételmérgezésének tünetei közé tartozik a hasi görcsök, hasmenés, émelygés, hányás és láz. Ha ezen tünetek bármelyikét a nyers méz fogyasztása után tapasztalja, forduljon az egészségügyi szolgáltatóhoz. Felnőtteknél ezek a tünetek általában kezdetben kellemetlenebbek, mint veszélyesek, de életveszélyesek lehetnek, ha nem kezelik őket. A csecsemőknél, akiknek az immunrendszere még mindig gyenge, a botulizmus nagyon komoly, és azonnal hívjon orvost. Az NIH azt ajánlja, hogy az egy évnél fiatalabb csecsemők soha ne adjanak mézet, és hogy minden korosztálynak a pasztőrözött mézbe kell kerülnie az ételmérgezéstől.

Allergia

Vannak, akik nyers mézet fogyasztanak abban a meggyőződésben, hogy a helyi mézben lévő pollen apró részecskéi olyan inokulációnak tekinthetők, amely kevésbé intenzív lesz a szezonális allergiájára. Azáltal, hogy kis mennyiségben olyan fákat vagy virágokat eszel, amelyekre allergiás a mézes, az elmélet az, hogy felépíti toleranciáját ezekre az allergénekre. Azonban ez az elmélet hibás és a mellékhatások veszélyesek, állítja Chris Wagner, a Dallas Children’s Medical Center ápolója, a WFAA-TV Dallas / Fort Worth interjújában. Wagner azt mondta, hogy anaphylaxiás sokkot látott azokban az emberekben, akikben nyers mézet és allergéneket fogyasztanak. Az anafilaxiás sokk az allergiás reakciót a legrosszabb esetben, mivel tünetei széles körben elterjedtek, és magában foglalja a nehézlégzést, alacsony vérnyomást, szédülést, ájulást, szívelégtelenséget és esetleges halált. A kevésbé súlyos allergiás reakciók, amelyek a méz táplálékából adódhatnak, magukban foglalják a viszketést, a puffadt bőrt és a bőrkiütést. Mivel nem tudja ellenőrizni, hogy mennyi pollen van a nyers mézben, a Wagner nem javasolja, hogy fogyasztsa az allergiák kezelésére.

Mámor

A mézet sokféle virágból készíthetjük, mint például a Ericaceae családba tartozó virágok, amelyek magukban foglalják a Rhododendronot – egy közös kertészeti növényt. A családban található virágok nektárja egy olyan anyagot tartalmaz, amelyet grayanotoxinnak neveznek, egy 1997-es cikk szerint. Az “Mad Honey: egy rövid áttekintés” címet viselő cikk megmagyarázza, hogy a grajanotoxinok olyan vegyszerek, amelyek mérgezőek az idegrendszerre. Megakadályozzák az idegsejtek működését, és ezáltal megakadályozzák, hogy az agya képes legyen megfelelően szabályozni testét. A graanotoxinokat a méz pasztőrözés során megölik, de bizonyos típusú nyers mézben jelen lehet. Az enyhe méregelhullás mellékhatásai közé tartozik a gyengeség, szédülés, izzadás, hányinger, hányás és a test belsejében fellépő szúró érzés. A szívprobléma komolyabb mellékhatást jelenthet, ha nagy mennyiségű nyers mézet fogyasztanak.