A túlzott ásítás jelzései és tünetei

Diéta

A ásítás természetes és önkéntelen testmozgás, amelyet a fáradtság, az unalom vagy akár egy másik ásítás okozza. De a túlzott ásatás – amit a DiagnoseMe.com egy-négy percenként ír le – lehet arra utaló jel, hogy az Ön étrendje kiegyensúlyozatlan, allergiás vagy egészségügyi állapotban van. Mindig kizárja az alvás és a testmozgás, valamint a rossz étrend hiányát, mielőtt figyelembe venné a ásítások komolyabb okait.

Neurológiai körülmények

Egyes élelmiszerek és italok, amelyekről úgy gondolod, hogy növelik az energiát, teljesen ellentétes lehet. Lehet, hogy kávét inni, hogy energiát nyerjen, de túl sok okozhat fáradtságot és ásítást, mondja Wellsphere. Ennek az az oka, hogy az energiamennyiséget még nagyobb energiaigény követi. Az olyan ételek, amelyek magas a cukorban — és azok, akiknek még enyhén allergiásak is, ugyanolyan hatással lehetnek. Wellsphere szerint a fáradtság az egyik élelmiszer-allergia egyik első jele, és ha csak enyhe reakciója van, akkor nem kaphat meg olyan nyilvánvaló tüneteket, mint például kiütés vagy ideges gyomor. Ha észreveszi, hogy ásatással és fáradtsággal érezte magát étkezés után, írja le mindent, amit egy héten keresztül eszel, és hogyan érezheti magát minden étkezés után. Ez segít megkeresni azokat az ételeket, amelyek káros hatással vannak rád.

Egészségi állapot

Teljesen normális, hogy fáradtnak érezze magát, és ámulni kezd a nap vége felé, de egyesek állandóan fáradtnak érezzék magukat, és kontrollálhatatlan vágyakoznak elaludni, függetlenül attól, hogy milyen időben vagy hol vannak. MedicineNet.com szerint ez egy neurológiai állapot, amelyet túlzott nappali álmosságnak vagy narkolepsziának neveznek. Több mint 100 000 amerikai embert érintenek, és bár ez nem mindig komoly, orvosi ellátást igényel. A túlzott ásítás is lehet egy vazovagális reakció jele, ami szívproblémákra utalhat. MedicineNet.com ezt a reakciót úgy írja le, mint az idegrendszer önkéntelen reflexje, amely lelassítja a szívét, csökkenti a vérnyomását és a vér helyett a lábait irányítja. Mivel az agyad megfosztja az oxigént, ezek az epizódok ájuláshoz vezethetnek. A túlzott ásítással kapcsolatos egyéb neurológiai állapotok közé tartozik az epilepszia, az agydaganatok és a sclerosis multiplex is, mondja a DiagnoseMe.com.

A neurológiai állapotok mellett a túlzott ásítás mögötti orvosi okok általában enyhék és könnyen kezelhetők. A Wellsphere szerint az allergiák és a szénanátha gyakran torzulást vagy légzési problémákat okoznak, amelyek megszakíthatják az alvást, és így gyakrabban ásíthatják õket, mint általában. A kimerültség az egyik leggyakoribb mellékhatása a vérszegénységnek A vas hiányában a vérben. Ez az állapot nem diagnosztizálható, mert sok ember nem hiszi, hogy a fáradtság elég komoly ok arra, hogy orvoshoz menjen, mondja Wellsphere. Ha fáradt vagy ásítasz a szokásosnál – és azt hiszed, hogy a diétája alacsony lehet a vasban – vegye fontolóra a vérszegénység tesztelését: A lassú pajzsmirigy szélsőséges fáradtságot okozhat, mivel szabályozza az anyagcserét, mondja Wellsphere. Ha állandóan fáradt, és kizárhatja a fáradtság és ásítás egyéb okait, keresse fel kezelőorvosát vérvizsgálat céljából, hogy ellenőrizze a pajzsmirigy működését.