A vesebetegség jelei a terhesség alatt

Áttekintés

A terhesség nõi testhez történõ megváltozása bizonyos rendellenességeket idézhet elõ, beleértve a vesebetegséget. A preeclampsia vagy a terhesség okozta magas vérnyomás és a súlyos húgyúti fertőzések mind a vesebetegség jelei lehetnek a terhesség alatt. A terhesség előtti vesebetegségben szenvedő nők nagyobb valószínűséggel vesznek fel vesebetegségben a terhesség alatt. Vesebetegség jelei vannak a terhes nőknek, de a betegség nem mindig jelenik meg tünetekkel. A legjobb megelőzés rendszeres orvosi vizsga a vesefunkció és a vérnyomás monitorozásával.

Magas kreatininszint a vizeletben

A vesebetegség egyik jele a terhesség alatt a kreatinin magas szintje a vizeletben. A kreatin az egészséges izmok számára fontos aminosav. Amikor a sav a vesékben lebomlik, kreatinin keletkezik. Ez a glomeruláris filtrációs ráta, a veseműködés mérésének módja. A kreatinin-kiválasztás normál tartománya 500-2000 milligramm (mg), attól függően, hogy a nő kora és testtömegindexe függ. A terhesség alatt több vért szűrünk át a vesékben, ezáltal a vesék keményebben dolgoznak. Ez a glomerulus, a vesékben lévő véredények permeabilitását eredményezheti, amelyek szűrik a hulladékot, ami a vizeletben magasabb kreatinin szintet eredményezhet, vesebetegség vagy akár veseelégtelenség jele.

Magas vérnyomás

Azok a nők, akiknél a terhesség alatt magas vérnyomás vagy preeclampsia alakul ki, meg kell vizsgálniuk a veseműködésüket. A magas vérnyomás károsítja a szervezet érrendszerét, beleértve a vesék vérét. Ez a vesék működésképtelenné válását eredményezi, és megtartja a folyadékot, ami magasabb vérnyomáshoz vezethet. A terhesség alatt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata nagyobb, mint egy elhízott nő, aki családtagja a magas vérnyomásnak, vagy egynél több magzatból álló többpárti.

Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés a terhesség alatt a vesebetegség jele lehet. Egy 2007-es cikk az American Journal of Kidneybetegségek Dr. Kevin Krane elmondta, hogy húgyúti fertőzések okozhat vesefertőzések az esetek mintegy 33 százalékában. Dr. Krane megjegyzi, hogy bár a húgyúti fertőzések a várandós nőknél ugyanolyan mértékben fordulnak elő, mint a nem terhes nők, a terhesség súlyosabb állapotban van, és azonnal kezelni kell. A húgyúti fertőzés a terhesség alatt veseelégtelenséget okozhat, és korai adagolást vagy alacsony születési súlyú csecsemőt eredményezhet.