Az alumínium hatása a bőrre

Áttekintés

Az alumínium a szokásos formában nem ártalmas a bőrre vagy más testrészre. Természetesen a földkéreg részeként fordul elő, és gyakran használják a szódavadékok sok termékéhez űrhajókhoz. De az alumínium ionos és összetett formái, mint például a vízben oldott és a kozmetikumokban gyakran előforduló vegyületek, nagy adagokban toxikusak lehetnek.

Alumíniumvegyületek izzadásgátlókban

Az alumínium-klorid bőrirritációt okozhat, beleértve a kontakt dermatitist – kiütést – néhány embernél. Alumínium-klorid, alumínium-klorohidrát és a közelmúltban alumínium-cirkónium-tetraklórhidrex-glicin a leggyakoribb hatóanyagok az izzadásgátlókban. Más alumíniumvegyületeket ritkábban használnak. Ezek a vegyületek általában biztonságosak, mint a hónalj izzadásgátló hatásúak, de helyileg nem alkalmazhatók az egész testben az alumíniumionok és vegyületek túlzott expozíciójával járó egészségügyi kockázatok miatt, amelyek megakadályozzák a verejtékmirigyeket.

Az alumíniumvegyületek bőrre gyakorolt ​​lehetséges hatásai

Mivel az izzadásgátlókban lévő alumíniumvegyületek kémiai reakciót hoznak létre a verejtékezéssel és a verejtékmirigyek eltömődésével, az érzékeny hónaljterületeken irritációt okozhat. Ez allergiás reakciókat válthat ki, mint a kontakt dermatitis, akne vagy viszketés. Ha ez megtörténik, hagyja abba a termék használatát, és vegye fel a kapcsolatot egy bőrgyógyászhoz, hogy az izzadásgátló anyagot egy másik vegyülettel vagy az alumíniumvegyület koncentrációjával vegye fel. Számos kombináció van az FDA által jóváhagyott és a piacon.

Hosszú távú egészségügyi kockázatok

Bár az elemi alumínium nem jelent egészségügyi kockázatot, vegyületei és ionjai nagy koncentrációban problémákat okozhatnak. Általában, hogy elegendő alumíniumiont vegyen be problémáid miatt, meg kell enni, inni vagy belélegezni, de az is lehetséges, hogy az ionokat a bőrön keresztül felszívja. Egészségügyi szövődmények gyakoriak veseproblémákban, mert nem tudják hatékonyan megszabadulni a feleslegtől. Az alumínium toxicitás idegkárosodáshoz, vese károsodáshoz és osteomalacia – D-vitamin és kalciumhiányhoz vezethet -, és az Alzheimer-kór és az emlőcarcinoma fokozódott.