A baloldali löket hatása

Rosszabb nyelvi képesség

A stroke a vér áramlása az agy bizonyos részében. Az ebből eredő károsodás a löket helyétől és kiterjedésétől függ. Az agy bal oldalán lévő stroke hatással lesz a kognitív, motoros és érzékszervi területekre. A nyelv, a gondolkodás, a viselkedés és a fizikai mozgás károsodhat. A stroke a halál harmadik leggyakoribb oka és a fogyatékosság fő oka a felnőttek körében.

Szellemi fogyatékosság

A legtöbb ember számára az elsődleges nyelvi központ az agy bal oldalán található. Az American Stroke Association elmagyarázza, hogy a sztrók ezen a területen okozhat ideiglenes vagy tartós nyelvi képességeket. Nemcsak az ember beszédkészségét érintheti, hanem az olvasási és írási képességet is. Az afázia, a nyelvhasználat vagy megértés képtelensége, az agráfia, az írásos szavak nehézségei és az alexia, az olvasás nehézségei mind bal oldali stroke lehetséges hatásai.

Jobb oldali motorhiba

Dr. Donna D. Ignatavicius, MS RN és M. Linda Workman, Ph.D, az “Orvosi-sebészeti ápolás: kritikus gondolkodás az együttmûködõ gondozásért” íróinak elmagyarázzák, hogy az analitikus gondolkodás és szellemi érvelés központjai a bal oldali féltekén az agy. A baloldali stroke szenvedő betegek memóriahiányt tapasztalhatnak. A szellemi fogyatékosságok megnehezítik a stroke áldozata számára, hogy egyszerű napi feladatokat hajtson végre, például pénzügyletek, utazási tervek vagy számlák kifizetésével.

Viselkedésváltozások

Ha egy baloldali löket befolyásolja a motorközpontot, akkor a személy jobb oldali hiányosságokkal fog járni, mert a motorszakaszok keresztezik az agyat. Megtapasztalhatja a hemiplegiát, amely a test egyik oldalán, ebben az esetben a jobb oldalon vagy a hemiparesis, amely egyik oldalon gyengeség. Egyéb motorhibák lehetnek a hypotonia, az izomtónus elvesztése. Ellenkező lehet hipertónia vagy spasztikus izommozgás formájában is.

Érzékszervi károsodás

Az a személy, aki baloldali stroke-ot szenvedett, lassú és óvatos. A stresszes helyzetek könnyen megkönnyíthetik a szorongást, a frusztrációt és a haragot. A depresszió komoly problémává válhat a baloldali stroke áldozatok számára.

Számos érzékszervi károsodás lehet bal oldali löket eredménye. A vizuális mező hatással lehet, a megfelelő vizuális mezőben fellépő hiányok esetén. A betegnek lehet a ptosis vagy a jobb szemhéj fedése. Lehetséges, hogy hemianopóziája, vaksága a vizuális mező felében van, ha a stroke a retina véráramlását befolyásolta, a betegek nem képesek megfelelően azonosítani vagy használni az objektumokat. Ezt az állapotot agnosia-nak nevezik. Megpróbál egy céltudatos feladatot végrehajtani, például egy telefon felvetése nehézkes lehet vagy lehetetlen. A normál napi tevékenységek végzése nagymértékben károsodik ezeknek az érzékszervi hiányoknak köszönhetően.