A tiroxin-nátrium mellékhatásai

A csontok erőssége

A hypothyreosis kezelésére szolgáló gyógyszerek hatóanyagként a tiroxin-nátriumot vagy az L-tiroxint tartalmazzák. A hipotireózis akkor fordul elő, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. A tiroxin-nátrium helyettesíti az egyik olyan hormont, amelyet a pajzsmirigy nem termel megfelelő mennyiségben. A gyógyszerekkel, mint például a Synthroid és a Levoxyl tiroxin-nátriumot tartalmaznak. A mellékhatások ritkák, de előfordulnak egyes embereknél, az Amerikai Thyroid Association szerint.

Racing Heart

A Synthroid és a Levoxyl alkalmazására vonatkozó gyógyszerészeti termékekre vonatkozó iránymutatások, amelyek mindegyike tiroxin-nátriumot tartalmaz, azt állítják, hogy a gyógyszerek túl hosszú vagy túl nagy dózisban történő alkalmazása a csontsűrűség csökkenéséhez vezethet, különösen a posztmenopauzás nőknél. Csontvesztés csontritkuláshoz vezethet, csontbetegségben, amely fokozza a csonttörés kockázatát.

Hőmérséklet érzékenység

A betegek tapasztalhatnak egy versenyző vagy ugráló szívverést és légszomjat, ami viszont fokozott szorongás, idegesség, remegés vagy nyugtalanság érzéséhez vezethet. Az Amerikai Thyroid Association szerint a mellékhatások gyakran előfordulnak, mert a dózis túl nagy vagy túl kicsi. Túl nagy dózis okozhat számos folyamatot, beleértve a szívverést is, hogy felgyorsuljon.

Hasmenés vagy székrekedés

A tiroxin-nátrium növelheti a páciens anyagcseréjét, ezáltal a páciens jobban izzadhat vagy melegedhet, ha a körülöttük nincs. Túl kicsi dózis esetén a beteg hidegen érezheti magát és száraz bőrrel rendelkezik.

A tiroxin-nátrium befolyásolhatja a gyomor-bélrendszeri rendszert. Nagy dózis esetén a páciens hasmenéshez vezethet, mivel a szervezet folyamata felgyorsul. Alacsony adag esetén a betegnek székrekedés és hasi görcsök léphetnek fel.