Szociopata gyermekek jelei

Áttekintés

Míg a pszichológusok és a pszichiáterek között jelentős nézeteltérés tapasztalható arról, hogy a gyermek szociopata diagnosztizálható-e, korai figyelmeztető jelek jeleznek, amelyek jelzik, ha a gyermek mélyen nyugtalan. A mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyve szerint a szociopaták között gyakori antiszociális személyiségzavar diagnózisa 18 évesen adható tizenöt éves kora óta tüneteket mutató serdülőknek.

Kegyetlenség az állatokhoz

Jill P. Weber klinikai pszichológus kijelenti, hogy bár nem hajlandó diagnosztizálni a gyermeket szociopata formájában, az állatokkal való visszaélés jelzi, hogy a gyermeknek szüksége van segítségre. Egy olyan gyermek, aki érdeklődik a mások megfigyelésére, elkezdheti az állatok károsodását. A National District Attorneys Association megállapítja, hogy az 1997 és 2001 között az amerikai iskolákban végzett lövések legtöbbje, beleértve a Columbine-t is, az állatok leölésénél volt. A sorozatgyilkosok, Ted Bundy, Jeffrey Dahmer és Dennis Rader, a történelem egyik leghíresebb szociopatája, szintén gyermeket kínoztak és megöltek.

Empátia hiánya

Egy 2009-es Molekuláris Pszichológia című cikk arra utal, hogy az empátia és a bűntudat hiánya a szociopaták közös vonása. Miközben a pszichopata tudja a különbséget a helyes és a rossz között, ez nem jelent számottevő különbséget neki. Ha a gyermek gyakran fáj, vagy másokat zaklat, de nem mutat észrevehető érzelmet, amikor az áldozataik fájdalmat fejezhetnek ki, az agyhálózatban hiba jelentkezhet az orbitofrontális kéreg és az amygdala összekapcsolásával. Ez a neurológiai vonás a szociopatákban és a pszichopatákban megmutatkozik, és megmagyarázhatja, hogy képtelenek gondoskodni az általuk okozott kárról vagy a cselekményeik következményeiről. A lelkiismeret és az együttérzés hiánya a szociopata klasszikus vonása.

Vandalizmus és tüzek beállítása

Bár a gyermekek által meghatározott tüzek többsége a kíváncsiság helyett inkább a rosszindulatból indul ki, a tüzek behatolásának elterjedtsége az antiszociális vagy szociopatikus viselkedés korai jele lehet. Az MD-alapú Focus Adolescent Services Salisbury figyelmeztet arra, hogy ha egy nyolcévesnél fiatalabb gyermek elkezdi a tüzet, valószínűbb, hogy a viselkedés a mentális betegség alapjául szolgál, mint a fiatalabb gyermekeknél. Fiatal serdülőkortól a Focus azt állítja, hogy a viselkedés gyakran igaz bűnügyi szándékot képvisel. A pszichológusok körültekintően figyelmeztetnek arra, hogy különösen veszélyesek azok a gyermekek, akikben fenyegető viselkedés társul az állatok kínzása és a túlzott ágytörés mellett. Gyakran előfordul, hogy a tünetekkel küzdő gyermekek a visszaélés áldozatai vagy elhanyagolják magukat.