A legjobb antibiotikumok az uti kezelésére

Penicillin

Az UTI vagy a húgyúti fertőzés egy gyakori bakteriális fertőzés, amelyet könnyen kezelhetünk antibiotikumokkal. Az antibiotikum választása a fertőzést okozó baktériumoktól, a tünetek súlyosságától, a szövődmények lehetőségétől és a páciens szájon át történő alkalmazásától függ. Az UTI kezelésére többféle antibiotikum létezik.

Sulfa antibiotikumok

A penicillin antibiotikumok közé tartozik az ampicillin, az amoxicillin és az Augmentin. A penicillin antibiotikumok a baktériumok által a sejtfaluk megteremtéséhez használt folyamatot megzavarják. Néhány UTI-baktérium ellenáll a penicillin antibiotikumok hatásainak. Az Augmentin egy penicillin antibiotikum, amely megpróbálja kijátszani ezeknek a baktériumoknak az ellenállását. Hozzáadott komponenssel rendelkezik, amelyet klavulánsavnak neveznek, amely megköti és gátolja a baktériumok által használt fehérjéket, hogy ellenálljon a penicillinnek.

Cephalosporinok

A legismertebb szulfamid antibiotikum a Bactrim. A Sulfa antibiotikumok a baktériumok növekedését gátolják egy specifikus fehérje termelésének gátlásával. A Sulfa antibiotikumokat a nem szövődményes UTI-k kezelésére alkalmazták, amíg a baktériumok elkezdenek ellenállni. 2010-től kezdve korlátozott az alkalmazási területe azokon a területeken, ahol az ellenállási arány alacsony.

fluorokinolonok

A cefalosporin antibiotikumok a penicillinhez kötődnek, és ugyanúgy megölik a baktériumokat – a sejtfal szintézisének gátlásával. A cefalosporinok penicillin allergiás betegeknél alkalmazhatók UTI-k kezelésében, bár a penicillinre allergiásan alacsony a kockázata annak, hogy allergiás a cefalosporinokra. Az intravénás cefalosporinok, mint például a ceftriaxon, hasznosak bonyolult UTI-k vagy pyelonephritis (vese-infekciók) kezelésében, különösen akkor, ha a betegnek kórházi kezelésre van szüksége, vagy szájon át nem képes tolerálni a gyógyszereket.

A fluorokinolon antibiotikumokat alternatív antibiotikumokként fejlesztették ki a baktériumok növekvő penicillin rezisztenciájához. Azáltal dolgoznak, hogy megakadályozzák a DNS felosztását a sejtek szintjén, és a bakteriális DNS törékennyé és könnyebben megtörve. A leggyakoribb fluorokinolon antibiotikum a ciprofloxacin. Szájon vagy IV-en keresztül lehet szedni. Hasznos bonyolult UTI-k vagy pyelonephritis kezelésére. Sajnos a készítmény felnőtt betegekre korlátozódik, mivel az antibiotikummal kezelt gyermekeknél a súlycsúcsok porcainak károsodása bizonyított.