Fémallergiák tünetei

Kapcsolat Dermatitis

Az allergia túlérzékeny reakció az allergénre vagy az indukáló szerre. Az allergének, mint a pollen és a por, szénanátha okoznak allergiás tüneteket, mint például tüsszögés, orrfolyás és öntöző szemek. A fémes allergiák általában nem okozzák ezeket a szénanátha-típusú hatásokat. A fémallergiák tünetei általában negatív reakciót mutatnak a bőrön a fém allergén anyagokkal való fizikai érintkezés következtében.

Réz és higany allergia

A dermatitisz tünetei lehetnek bőrkiütés, viszketés, vörösség és hólyagok, amelyek száraz, pikkelyes foltok kialakulásához vezethetnek, a Birmingham Egészségügyi Rendszerének Alabama Egyetem szerint. A kontakt dermatitis a fémallergiák leggyakoribb tünete, leginkább a nikkelrel való érintkezés, a szoknya ékszerekben, a melltartóban, a cipzárban és más napi háztartási tárgyakban gyakran megtalálható fém. A kontakt dermatitisz tünetei a fém allergén expozíciót követő hat és 24 óra között jelentkeznek, az UAB Egészségügyi Rendszer tanácsadása. Azok a személyek, akik nagyon érzékenyek a nikkelre, allergiás tüneteket is mutathatnak nikkelt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával, mint a hal vagy csokoládé. A reakciót előidéző ​​elem eltávolítása általában rövid idő alatt csökkenti az allergiás tüneteket, és a hidrokortizon krém segíthet kivédni a viszketést, miközben várja a tünetek kiszűrését.

Fém implantátum allergiás válaszok

Míg a fémekkel szembeni legtöbb allergia okozó érintkezés a test felszínén történik, fém is behelyezhető a szervezetbe orvosi célokra, beleértve a réztartalmú intrauterin eszközöket a születésszabályozáshoz és amalgám fém tömések fogászati ​​üregekben. Míg ritka, ezek mindegyike egyes személyekben allergiás tüneteket okozhat. 1985-ben az olasz orvosok esettanulmányt készítettek, melyet angolul publikáltak az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtárában, egy olyan nőről, aki dermedt és viszkető szemüveget mutatott a szemhéjában és a száján, miután behelyezte a réz IUD-t. Néhány hónap múlva a menstruáció során tünetei voltak az intenzív viszketésnek és bőrkiütésnek. A vérvizsgálatok azt mutatták, hogy ezeknek a tüneteknek az oka a réz érzékenységének fokozása. A fogászati ​​töltetek amalgámot vagy fémkeveréket tartalmaznak, beleértve a higanyt is. Kevés embernél ezek a fémek az Amerikai Fogászati ​​Szövetség szerint helyi dermatitishez hasonló helyi allergiás tüneteket okozhatnak.

A fém ízületi implantátumok egyes betegeknél allergiás reakciókat okozhatnak Dr. Sam Nasser szerint, az OrthoSuperSite-ben, a “Ortopédia Ma” magazin honlapján. Az ortopédiai implantátumokban található fémek egy vagy több allergia tünetei közé tartozik a duzzanat, viszketés és kiütés a bőrön az implantátum helyén. Néhány beteg a fáradtság és a gyengeség tüneteit is jelzi. Az allergiás reakciók legtöbbje olyan implantátumokat tartalmazott, mint a nikkel vagy a kobalt. Az implantátumok – titán, tantál és cirkónium előállításához felhasznált egyéb fémek nem bizonyították az allergiás tüneteket. Kerámia vagy kerámia bevonatú fém implantátumokat fejlesztenek ki az ortopéd beültetett betegek fémallergiás reakcióinak enyhítésére.