Az összetévesztés tünete és az elektrolit egyensúlyhiány

Áttekintés

Az elektrolitok az ásványi anyagok a vérben és testnedvekben, amelyek elektromos töltést hordoznak. Az elektrolitok egyensúlya elengedhetetlen a sejtek és szervek normális működéséhez. A mentális állapotváltozások az elektrolit egyenlőtlenségek egyik leggyakoribb bemutatása. A kórházi tartózkodás alatt az akut mentális zavarok előfordulási gyakorisága az idős betegek körében megközelítőleg 60 százalék, az esetek 56 százaléka először a kórházi kezelés alatt, a Dr. Lee Goldman és Dennis Ausiello a “Cecil Medicine” -ben. Sok ilyen zavart okoz az elektrolit kiegyensúlyozatlansága, különösen a nátrium, a kalcium és a kálium.

Nátrium és Delirium

A nátriumban tapasztalható egyenlőtlenségek a deliriumot, az akut zavaros állapotot eredményezhetik, amint az a szövegben szerepel, “Harrison’s Internal Medicine Principles.” Mind a magas, mind az alacsony vér nátrium összetéveszthetőséget és mentális elváltozásokat eredményezhet, különösen akkor, ha az agyban nátrium-egyensúlytalansággal indukált duzzanathoz kapcsolódik. Az ilyen zavartsághoz kapcsolódó tünetek közé tartozik a memóriavesztés, a figyelemhiány, az alvás-ébresztési ciklusok, a hallucinációk és a téveszmék megváltozása.

Kalcium és zavartság

Az abnormálisan magas vércukorszint zavart okozhat, melyet homályos neuropszichiátriai tünetek jellemeznek, a “Harrison’s Internal Medicine Principles” szöveg szerint. Az emelkedett kalciumszint mentális jelei és tünetei közé tartozik a nehézségi fok, a beszélgetések fenntartása, a hangulatváltozások, a személyiségváltozások és a következő parancsokkal kapcsolatos problémák.

Kálium egyensúlytalanságok

Bár gyakrabban kapcsolódik az izomgyengeséghez és a szívvezetési problémákhoz, a kálium egyensúlytalanságok kognitív diszfunkciókat is okozhatnak. A kálium egyensúlytalanságok jelenségei és tünetei a motoros nehézségeket és a kognitív késleltetést körülveszik, amint azt a “Harrison’s Principles of Internal Medicine” című közlemény ismerteti. Ezek a jelek és tünetek közé tartoznak az apátia, a hónapok visszaesésének képtelensége, az ismétlődő feladatok nehézségei, a rendezetlen gondolkodási folyamatok, a letargia, a tudatosság csökkentése és a megváltozott tudatszintek.