Tonhal allergia tünetei

Áttekintés

A “Journal of Allergy és a Clinical Immunology” 2004. júliusi számában végzett kutatás szerint körülbelül 6,6 millió amerikai allergiás a tenger gyümölcseire, amely magában foglalhatja a kagylókat és egyéb halakat, például a tonhalat. A tengerimalac allergia egész életen át A tonhalra allergiásak, más halaknál is allergiásak lehetnek. Allergiás reakciók fordulhatnak elő, ha enni, kezelni vagy feldolgozni nyers tonhalat, vagy belélegezni a főzőtónából származó gőzöket. A tünetek az enyhétől az életveszélyesig terjednek.

Csalánkiütés és duzzanat

A tonhalat érintő allergiás reakciók vörös, duzzadt, viszkető weltsot jelenthetnek, melyeket csalánkiütésnek vagy csalánkiütésnek neveznek, magyarázza az Amerikai Asthma és Allergia Alapítvány. A csalánkiütés néhány percen belül előfordulhat a tonhal evést követően, és általában 2-4 órán át tart. A szeme és az ajka körüli duzzanat is kialakulhat. Az over-the-counter antihisztamin gyógyszerek helyi csalánkiütéseket és duzzanatot fognak kezelni. Bizonyos esetekben a nyelv vagy a torok megduzzad és megakadályozza a légutakat, ezért fontos azonnal orvoshoz fordulni.

Emésztési problémák

Gyakori, lövedékszerű hányás, valamint a száj vagy a nyelv duzzanata, utalhat az allergia jeleire, ha az közvetlenül a tonhal után eszik. Egyéb emésztési tünetek közé tartozik a súlyos hasi fájdalom, hasmenés és nyelési nehézség. A hasmenés és a hányás a szervezet módja annak, hogy megszabaduljon a sértő ételektől, és a reakció időnként perceken belül és a tonhalak elfogyasztása után legfeljebb két órával alakulhat ki, a World Allergy Organization szerint.

Allergiás asztma

Ha allergiás a tonhalra, akkor asztmás tünetek jelentkezhetnek, például légzési nehézség, köhögés, zihálás, mellkasi szorítás és légszomj. Légzési gőzök, tonhalhal-illat vagy tonhalak kezelése a halfeldolgozó üzemekben asztmát vált ki. Az allergiás asztma tünetei általában az expozíció után perceken belül vagy két órára alakulnak ki. Az expozíció után három-nyolc órával késleltetett asztmás reakció léphet fel a tonhalra.

Az anafilaxia

Ha allergiás a tonhalra, akkor anafilaxia léphet fel, ami életveszélyes allergiás reakció, amely egész testét érinti. Belégzést és szöveti duzzanatot okozhat, például az ajkak, a torok, a nyelv vagy az ízületek. Az anaphylaxis gyorsan fejlődik, és néhány órával a tünetek megszűnése után visszatérhet. Lehetséges, hogy végzetes, ezért azonnal orvoshoz kell fordulnia, még akkor is, ha jobban érzi magát.