A kézi szaniterek hátrányai

Tisztítás hatékonysága

Kézi tisztítószerek folyékony formában kaphatók, valamint törölközőszalagok és törlőkendők. Az emberek kézi szanitereket használnak a betegség okozta baktériumok kiküszöbölésére és olyan helyzetekben, amikor a szappan és a víz használata kellemetlen, például a vadonban kemping. A Princeton Egyetem Kültéri Akcióprogramja megjegyzi, hogy az alkohollal működő fertőtlenítőszerek csak néhány másodperc alatt képesek megölni a baktériumok 99 százalékát és tiszta kezeket. A kézi szanitereknek számos fontos hátrányuk van.

Endokrin rendszer zavarai

A kézi tisztítószerek használata nem helyettesíti a kézmosást, amint azt a Szövetkezeti Oktatási Szolgálat (BOCES) Fővárosi Régió Testülete magyarázta. Ha a kezek látható szennyeződést mutatnak, ezek a fertőtlenítőszerek nem távolítják el nagyon jól. Amikor kézzel fertőtlenítő eszközöket használnak az iskolákban vagy más létesítményekben, a költségvetésnek még mindig tartalmaznia kell pénzt vásárolni szappan. Ezenkívül a fogyasztók fertőtlenítő használatát nem bizonyították hatékonyabbnak, mint a szappan és a víz az egészségügyi ellátáson kívüli helyen.

Gyermekek veszélyeztetése

Az antibakteriális kézi fertőtlenítőszerek tartalmazhatnak triklozánt vagy triklórkarbánt, olyan szereket, amelyek mind a rossz, mind a hasznos baktériumokat megölik. Ezek a vegyi anyagok endokrin diszpergerként hatnak, és a korai pubertás tényezői lehetnek, amint azt a White Hutchinson Leisure & Learning Group megjegyezte. A 2008. márciusi “Endocrinology” című számában megjelent tanulmány szerint a triklóracán fokozza a tesztoszteron hatását.

Tűzveszélyes termékek

A legtöbb folyékony kézzel fertőtlenítőszer nagy mennyiségű etil- vagy izopropil-alkoholt tartalmaz, és gyermekektől távol kell tartani, kivéve ha a felnőtt felügyel. A Snopes.com megerősítette, hogy az orvosi kezelést igénylő gyermekek kis mennyiségű ilyen fertőtlenítőszereket fogyasztanak.

A legtöbb kézzel fertőtlenítő folyadék magas alkoholtartalmának köszönhetően ezek az anyagok gyúlékonyak, a University of Rochester létesítmények és szolgáltatások szerint. Az embereknek meg kell tartaniuk ezeket a tisztítószereket a nyílt lángtól, beleértve a gyertyákat és a gázkészüléket. A kézi tisztítószereket nem szabad használni, ha főzés közben a grill grill. A kézi szaniterek gyúlékony terméke veszélyes hulladékot is okoz, és azokat a Foglalkozás-egészségügyi és Biztonsági Igazgatás (OSHA) irányelvei szerint kell ártalmatlanítani és tárolni.