A legjobb vitaminok újjáépítéshez edzés után

Áttekintés

A testmozgás során a szervezet elveszíti a vitaminokat az izzadás és az anyagcsere során, különösen a vízben oldódó vitaminok, mint például a B-komplex. A zsírban oldódó vitaminok, mint az A, D, és E, nem veszik el olyan könnyen, mint a vízben oldódó vitaminok, mert azokat a zsírszövetekben tárolják. A szénhidrátok és a fehérjék mellett a szervezetnek bizonyos vitaminokra van szüksége ahhoz, hogy segítsen a sejtek energiájának feltöltésében, a sérült szövetek javításában és a szabad gyökök csökkentésében.

B Vitaminok

Szinte minden B-vitamin részt vesz a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében. E vitaminok megfelelő mennyiségének hiányában nem tudja megfelelően átalakítani ezeket a tápanyagokat energiává. B-vitaminok, mint például a tiamin, a niákin, a riboflavin, a B12 és a B6 a metabolikus enzimek asszisztenseként járulnak hozzá az anyagcsere folyamata bizonyos lépéseinek megkezdéséhez. Ezeket a vitaminokat húsokból, tejtermékekből, gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből nyerheti. A dietetikus Ellen Coleman azt javasolja, hogy fogyasztható edzés utáni étkezés, amely gazdag B-vitaminokban folyékony formában növeli az abszorpciós arányt. Az opciók közé tartoznak a gyümölcsbordák vagy a fehérjeszúzók.

E-vitamin

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely csökkenti a szervezetben lévő szabad gyököket. A szabad gyökök olyan instabil szerves vegyületek, amelyek a sejt oxidáció melléktermékei. Ezek a vegyületek károsítják a sejtmembránt azáltal, hogy elveszik az egyik elektronját. George Mateljan biológus, a “World’s Healthiest Foods” szerzője azt javasolja, hogy dióféléket, magvakat és hidegvizet használj, hogy megfelelő mennyiségű E-vitamint kapjunk.

C vitamin

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely antioxidánsként hat, és segít kollagént kelteni, ami a bőr és az íny kötőszövetének szerkezetét adja. Segíti az E-vitamin regenerálódását, miután egy elektront adományozott egy szabad gyököknek, támogatja az immunrendszert és javítja a vas felszívódását, ami segít a szervezetben feltölteni a tápanyagokat és javítani a szövetek károsodását. Mateljan azt javasolja, hogy C-vitaminot kapj citrusfélékből és zöld, leveles zöldségekből, mert magas a vitamin koncentrációja. Egyél a zöldséget nyersen, a főzés elpusztítja a C-vitamin egy részét.

D-vitamin

A szervezet a D-vitamint használja a kalcium- és foszforszintek szabályozására a véráramban és a csontokban való felszívódással. Az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézete szerint a D-vitamin csökkenti a prosztata, az emlő- és a vastagbélrák, valamint az osteoporosis kockázatát. A D-vitamin nélküli erõs edzés hatástalan lenne. Tejtermékek, mint a tej és a joghurt a legjobb D-vitamin forrás. Ne vegyen be több mint 50 mcg D-vitamint naponta.