Az agydaganat tünetei

Okoz

Az agydaganat, más néven agyi ödéma és agyi ödéma, komoly következménye az agyi sérülésnek. Amikor az agy megduzzad, hatással van a páciens kognitív és viselkedési funkciójára. Emellett az agydagadás veszélyezteti a pácienst a súlyos agykárosodás és halálesetek kockázatát. Az azonnali kezelés alapvető fontosságú a beteg életének megmentése érdekében.

Tünetek

Az agy duzzanatát az agy hatása okozza, például traumás agyi sérüléssel. A magas vérnyomás, az eclampsia és a fertőző betegségek – például a mumpsz, a malária, a Reyes-szindróma, a tífusz és a Kawasaki-betegség – szintén agyi duzzanatot okozhatnak. Az agyi ödéma alatt nagy mennyiségű víz támadja meg a koponyát, ami az agy duzzanatát okozza. Vasogén agyi ödéma esetén a vér-agy gát, amely az agy körül védő réteg, megreped. Az agy duzzanatának oka az agy túlzott nyomása is lehet, ami a károsodott véráramlásból ered.

veszélyei

Az agyi duzzanat első jele a tudatosság változása. Ha a beteg traumatikus agysérülés után eszméletlenül válik eszébe, azonnal forduljon orvoshoz. Csak egy orvosi szakember hivatalosan diagnosztizálhatja az agyi ödémát, mivel az agy duzzanatát nem könnyű észrevenni. Egyéb tünetek közé tartoznak a viselkedés vagy a személyiség megváltozása, zavartság, émelygés, zsibbadás, szédülés és a koordináció hiánya. Gyakran a betegek azt mondják, hogy jól érzik magukat és elutasítják az orvosi segítséget, de a tünetek megjelenése után gyorsan haladnak.

Az agydaganat a vezető sérülés okozója. Az idő az agydagadás kezelésének egyik tényezője, ezért ne várja meg, hogy a tünetek megjelennek-e, mielőtt segítséget keresne. Súlyos agykárosodás fordulhat elő, ha túl sok idő telik el. A duzzanat csökkentésére gyógyszert alkalmaznak, és a fejlett esetekben a műtét is csökkentheti a nyomást és a felesleges folyadékot. A műtét azonban veszélyes lehetőség, és csak végső megoldásként használják. Ha az agydaganat oka nem kezelhető, a beteg még mindig veszélyben van.