Az óvodás gyermekek fejlődésének szakaszai

Áttekintés

A Pennsylvania Child Welfare Képzési Program szerint az óvodás gyermek három és öt éves kor között van. Ebben az időben az óvodás gyermek bizonyos fejlõdési mérföldeként említett képességeket szerezhet. Ezek a készségek fizikai, érzelmi, szociális és kognitív képességeket tartalmaznak. A gyerekek fejlesztése azt sugallja, hogy egy fejlődési mérföldkő egy olyan képesség, amelyet egy gyermek egy bizonyos időn belül megszerzett. Minden gyermek nem fejlődik ugyanolyan arányban. Példák a fejlesztési mérföldkövekre vagy a gyerekek képességeire, akik idősebbekké válnak, képesek biciklizni vagy verseket írni.

Finom motorteljesítmény

Ezek a készségek magukban foglalják a gyermek kisebb izmai használatát, például ujjait vagy kezét. Az óvodásnak képesnek kell lennie arra, hogy egy zsírkrétát tartson rajta, rajzoljon köröket, négyzeteket és háromszögeket. Azt is képesnek kell lennie arra, hogy a gombot nyomva húzzon, vagy húzza ki a ruháját.

Bruttó motorteljesítmény

Az iskoláskor előtti gyermeke bruttó motorteljesítménye az, hogy fel tud lépni egy lépcsőn egymást követő lépcsőkkel – ez minden lépésnél egy lábat tesz fel, miközben felmászik, ahelyett, hogy mindkét lábbal egy lépéssel eldobná és elkapta volna a labdát, Mászni és ugorni, pedálozni egy kerékpárt és átugrani az alacsony akadályokat. A bruttó motoros képességek elvégzéséhez a gyermek nagy izmait használja.

Beszéd és nyelvfejlesztés

A gyermek beszéde és nyelvi fejlődése arra utal, hogy képes nemcsak a nyelvet megérteni, ha beszél, hanem nyelvet is használ a kommunikációhoz. Az óvodás gyermekek legalább 250 szót használnak, mondhatják a három szóbeli mondatokat és megértik a többes számokat. Ő is kíváncsi és sok kérdést kérek, ismeri a különböző színek nevét, és ismert dalokat, verseket vagy történeteket hallhat a memóriából.

Kognitív fejlődés

A kognitív fejlődés vagy az intellektuális fejlődés magában foglalja a gyermek képességét, hogy megoldja a problémákat, tanuljon, indokolja és gondolkodjon. Az óvodás is részt vehet a beszélgetésekben és elkezdi kifejleszteni érvelési képességeit. Ő is ismeri korát és címét, azonosítja a két tárgy súlyát, és megnevezheti a hét napjait. Ebben a korban a gyermek el tudja mondani egy történetet egy kezdettel, középen és végén. Ő is ismeri a különböző formák nevét. Az óvodások nem képesek megkülönböztetni a valóságot a fantáziától.

A gyermek képessége arra, hogy ellenőrizze érzéseit, kölcsönhatásba lépjen másokkal és segítsen neki, mutatója a társadalmi és érzelmi fejlődésének. Az óvodás gyermekek egyszerű szabályok szerint követhetik a játékokat, más gyerekekkel is eljuthat, és játszhat velük, és élvezheti a komikus játékokat. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia szerint a négy és öt éves kor közötti óvodások nagyobb önbizalmat és függetlenséget mutatnak, és csak egy szomszédos szomszédot látogathatnak meg.

Szociális és érzelmi fejlődés