A dopamin vagy taurin feleslegének tünetei

Áttekintés

A dopamin egy neurotranszmitter, amelyet katekolaminként osztályoznak. A katekolamin egy specifikus típusú molekula, amely az egész agyban közvetíti az üzeneteket. A dopamin az adrenalin előfutára, és olyan neurológiai folyamatokban vesz részt, amelyek szabályozzák a mozgást és az ingerre adott válaszokat, mint például a fájdalom és a hőmérsékletérzet. A taurin egy szerves sav, amely szintén részt vesz a neurotranszmisszióban, és úgy vélik, hogy antioxidáns. Az abnormálisan magas dopamin- vagy taurinszint számos egészségügyi szövődményhez vezethet.

Tourette’s Syndome

A Tourette-szindrómát a tics néven ismert akaratlan mozgások jellemzik. Ezeket a mozgásokat az agyban lévő dopaminmolekulák feleslege okozhatja. Az agy olyan területe, mint az alap ganglia, részt vesz a sima, szabályozott mozgások előállításában. Az A Díaz-Anzaldúa és munkatársai által végzett 2003-as tanulmány szerint a “Molecular Psychiatry” -ben megjelentek, hogy a bazális ganglinnal kapcsolatos túl sok dopaminbevitel abnormális motortevékenységhez vezethet. A dopamin felesleg is erőszakos, impulzív viselkedést okozhat.

Skizofrénia

A skizofrénia egy olyan mentális állapot, amelyet abnormális gondolati minták jellemeznek. Ez a betegség a betegek téveszméit, hangokat hallhat vagy paranoiát tapasztal. Úgy gondolják, hogy a dopamin szerepet játszhat a skizofrénia kialakulásában. Amint azt K. L. Davis és a kollégák 2001. áprilisi, “The American Journal of Psychiatry” című kiadványában kifejtettük, a dopamin felesleg hatással lehet egyes agyterületekre, lehetővé téve a skizofrénia tüneteinek megjelenését. Fontos megjegyezni, hogy a skizofrénia különbözőképpen jelenik meg az egyéni betegeknél, és a dopamin feleslegessége nem lehet a skizofrénia oka minden olyan betegnél, aki ennek a mentális állapotnak van.

A taurin többlet

A “Biokémiai Éves Évrevétel” 1986. júliusi kiadásában C. E. Wright és munkatársai megmagyarázzák, hogy a taurin számos élettani folyamatban vesz részt, bár ezeknek a folyamatoknak a részleteit nem teljesen ismerik. Ilyenformán nehéz meghatározni a taurin feleslegének hatását a test különböző rendszereire. A vesék felelősek a felesleges taurin eltávolításáért. A tartósan magas taurin szintek idővel károsíthatják a veséket. Arra gondolnak, hogy a taurin felesleg ritka esetekben rohamokat okozhat. Ez azt jelentené, hogy a taurin képes stimulálni a hypothalamust, egy agyterületet, amelyet gyakran overstimulálnak a görcsroham során.