A legjobb antioxidánsok a bőr számára

Áttekintés

A szervezet természetes oxidációs folyamata “szabad gyököket” termel. Ahogy öregszel, ezek a molekulák károkat okoznak és néha megölik a sejteket azáltal, hogy elektronokat vesznek tőlük, ami megváltoztatja a sejtek szerkezetét és funkcióit. Az antioxidánsok a celluláris károsodásokkal küzdenek, szabad gyökök elektronokkal. Miközben kiegészítőket, vagy antioxidánsokat tartalmazó helyi gyógyszereket használhat, a legjobb forrás az étrend. A Nemzeti Kiegészítő és Alternatív Medicina Központ óvatosságot szorgalmaz a szintetikus antioxidánsok alkalmazásában. További vizsgálatokra van szükség a hatásosságuk miatt, és a túlzott mennyiségű antioxidáns fogyasztása valóban káros lehet.

Béta-karotin és az A-vitamin

Egyszer a szervezetben a béta-karotin átalakul az A-vitaminra, ami szükséges ahhoz, hogy a nyálkahártyákat és a bőr egészséges legyen. A Maryland Egyetem Orvostudományi Egyeteme a béta-karotin biztonságos forrásává teszi a B-karotint, hiszen a szervezet abbahagyja a béta-karotin önálló átalakulását, amikor már nem igényel további A-vitamint. Az A-vitamin kiegészítő formájában negatív Következményei, mivel a szervezet több vitamint kaphat, mint biztonságosan kezelni. A sárga és a narancssárga gyümölcsök és zöldségek, mint például a sárgarépa, a sárgadinnye és a squashek, a béta-karotin megfelelő táplálékforrása. A University of Michigan Health System honlapján a béta-karotin ezekből a természetes forrásokból hatékonyabban védi a bőrt, különösen a napégéstől. A dermatológusok az aktuális A-vitamin-származékokat írják le retinoidoknak az akne kezelésére. Hasznosak lehetnek az idő előtti idős és napsérült bőr kezelésére. A Michigan Egyetem kutatói “Journal of Investigative Dermatology” című tanulmányában arra a következtetésre jutottak, hogy az A-vitamin serkenti a kollagén termelését és csökkenti a természetes öregedés és a napsütés okozta mátrix metalloproteinázokat. Több tanulmányra van azonban szükség az A-vitamin és a béta-karotin biztonságának és bőrre gyakorolt ​​hatásának megerősítésére.

Szelén

A szelén, egy ásványi anyag és antioxidáns, amely az E-vitaminnal kombinálva kiválóan működik, magas brazil dió, máj, búzacsíra, kagyló, tonhal és sörélesztőben található. Légy óvatos a szelén kiegészítők szedésénél: A Maryland Egyetem Orvosi Központ figyelmeztet, hogy növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a szelén helyi kezelésként elérhető, amely védi a bőrt a napfájástól és a ráncoktól. Az egyik forma, a szelén-szulfid, folyékony vagy krémes formában jelenik meg. Elsődleges célja a tinea versicolor, a bőrre ható gombák kezelése. Sampon formájában a szelén harcol a korpásodás és a seborrheás dermatitis – olyan állapot, amely a bőr elpirulását és zsíros területeken hegesedővé válik.

C vitamin

A C-vitamin, növényi alapú, vízben oldódó vitamin szükséges ahhoz, hogy a szervezet kollagént termeljen és javítsa a bőrszövetet. Ez potenciálisan hasznos, mivel a kollagén csökkent termelése öregedő bőrhöz kapcsolódik. A C-vitamin hiánya száraz, durva és könnyedén bőrt eredményez. A C-vitamin kiegészítőket kaphat vagy áfonyákat, paradicsomot, epret, narancsot, ananászot, áfonyát, burgonyát vagy brokkolyt is kaphat. A Duke University Medical Center kutatói által közzétett, a Journal of American Journal of Journalism című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a topikális vitamin C védelmet biztosított a fotózás ellen. Különösen hatásos volt, ha E-vitaminnal kombinálták.