A méhrák jelei a korai felismeréshez

Áttekintés

A méh rák, más néven az endometriális rák, a leggyakrabban a menopauzában szenvedő nőknél fordul elő, bár a méhrák esetek egynegyedében 50 év alatti nők tartoznak. Az MD Anderson Cancer Center szerint a méhrák a negyedik A nőkben a rák kialakulásának gyakori formája.

Abnormális hüvelyi vérzés

Az American Cancer Society szerint a méhrák leggyakoribb korai jele az abnormális hüvelyi vérzés. A hüvelyi vérzés abnormálisnak tekinthető, ha a menstruációs időszakok között fordul elő. Ez lehet bármi a rendszeres “pecsételtől”, bármilyen más ok nélkül, a nehéz ciklusok között. A menopauza utáni vaginális vérzés szintén abnormálisnak tekinthető, és a méhrák jele lehet.

Szokatlan hüvelyváladék

A szokatlan hüvelyi elváltozás vérzés nélkül is a méhrák jele lehet. Ez a tünet nem olyan gyakori, mint az abnormális hüvelyi vérzés, és az American Cancer Society szerint csak a méhrák esetek mintegy tíz százalékában jelenik meg. Javasolja, hogy a hüvelyi elváltozás bármilyen változását jelentse orvosának.

Kismedencei fájdalom

A méhrák másik gyakori jele a kismedencei fájdalom. Bár általában valamivel később fordul elő a betegségben, mint az abnormális vérzés és kisülés, ez egy másik probléma korai jele. Bármilyen szokatlan fájdalmat vagy kellemetlenséget az alsó hasban vagy a medencében kell jelenteni az orvosnak. Az American Cancer Society szerint az esetleges késleltetés a tünetek bejelentésében, beleértve azokat, amelyek tipikusan később fordulnak elő a betegségben, csökkenthetik a kezelés hatékonyságát.

Kényelmetlen vagy fájdalmas vizeletet és közösséget

A méhrák korai és középső szakaszában nehezen lehet üríteni a húgyhólyagot vagy szabályozni a vizelettel kapcsolatos izmokat. Ugyanakkor a vizelés fájdalmas lehet. Ezenkívül fájdalmat tapasztalhat a nemi közösülés során. Ha a fenti tünetek közül egyet vagy mindkettőt előidéz, még méhrákos tünetek hiányában is forduljon orvosához.

Ha kezelőorvosa gyanítja, hogy méhrákja van, akkor ultrahangot végezhet, vagy alkalmazhat egy alkalmazási területet, hogy ellenőrizze a méh és a méh szerkezetét. A méhbetegség vagy a szokatlan polipok jelenléte a méh bélésében a méhrák mutatója lehet. Ha bármilyen rendellenességet észlel, rendszerint egy vagy több mintát vesz a méhszövetből tesztelés céljából.

Az anyai polipok vagy a medencei masszák jelenléte

A CBC (teljes vérkép) nevű teszt meghatározhatja, hogy a vörösvértestek alacsonyak-e. A méhrákban szenvedő nőknél a méh bélésének vérvesztése vérszegénységet okozhat, ami kevesebb vörösvértestet eredményez. A méhrák másik mutatója a CA 125 jelenléte a vérben. A CA 125 egy olyan vegyi anyag, amely a méhrák egyes esetekben a vérben megtalálható. Minél magasabb a szint, annál valószínűbb, hogy a méhrák terjed.

Alacsony vérszám és CA 125