A nyaki foraminális stenosis tünetei

Áttekintés

A nyaki foreminalis stenosis a lyuk (idegi forrén) szűkítése, amelyen a nyaki gerinc idegei átjutnak, amikor leereszkednek a gerincvelőből és elhagyják a gerincoszlopot. Ezt a szűkületet az osteoarthritis okozza, amely az idegi foremanok csontosodása. Ezek a csontcsapások nyomást gyakorolnak az idegi forrán átmenő idegekre, és jelentős tüneteket okozhatnak. Orvosával megbeszélheti a megbeszélést, ha észleli a nyaki perifériás stenosis tüneteit.

Fájdalom

A foraminális stenosis leggyakoribb jele a felső háta, a nyak és a váll, a Mayo Clinic szerint. Ez a fájdalom bizonyos esetekben alkalmanként előfordulhat, vagy krónikus lehet. A fájdalom a tompa és achy-tól az élesig terjedő és égő. Súlyosabb esetekben a fájdalom kiterjedhet a kezekre és az ujjakra. Ez azért fordul elő, mert az érzékszervi idegek, amelyek visszavisznek a gerincvelőhöz, tömörítik, amikor belépnek a gerincoszlopba. Ez a tömörítés hatására az agy érzi a fájdalmat, amely úgy tűnik, hogy vállról, karokról vagy kezekről származik. Ezt a fájdalmat rosszabbá teheti, ha a nyakát elhajítja az oldalról, amely a leginkább fájdalmat okoz. Orvosa valószínűleg gerincet vagy MRI-t (mágneses rezonancia képalkotó) fog röntgenfelvételeket keresni, hogy a nyaki foraminális stenosisot keresse. Szerencsére vannak vényköteles gyógyszerek, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt a tünetet.

Az érzékelés elvesztése

A Medline Plus szerint a felsőtestben érzést kelthet. Ez megnyilvánulhat, mint zsibbadás vagy bizsergés. Ez azért fordul elő, mert a karjaitól a gerincvelőig terjedő érzékelési jelet a nyaki foraminális stenosis befolyásolja. Ez az érzékelési veszteség megnehezítheti napi tevékenységeinek végrehajtását, például cipőkötést vagy írást. Ha orvosi kezelést szeretne érezni zsibbadása és bizsergése a felsőtestében.

Gyengeség

A nyaki foraminális stenosis szintén befolyásolhatja a gerincből érkező idegi jeleket a gerincvelői idegek és a felső karban lévő izmok között. Ez gyengeséget eredményez a vállat emelkedésében, a karod hajlításával, a kar nyújtásával, a csukló hajlításával, a csukló kiterjesztésével vagy kézmozdulatokkal. A gyengeség gyakran súlyosabb méhnyakrésszel járó szűkület jele. Orvosa végezhet idegvezetési vizsgálatokat a betegség terjedelmének felmérése érdekében. Ne habozzon felkutatni a diagnózist és kezdje meg a megfelelő kezelést.