A probiotikumok szedésének mellékhatásai

Fertőzés

A probiotikumokat a Drugs.com úgy határozza meg, mint “olyan mikroorganizmus által szelektált anyagokat, amelyek stimulálják a másik növekedését”. Az “American Journal of Clinical Nutrition”, vagy az AJCN, olyan probiotikumokat ír le, mint élő baktériumok, amelyek a megfelelő mennyiségben fogyasztják az ember egészségét. A probiotikumokat leggyakrabban a gyomor-bélrendszeri problémák, például gyulladásos betegségek és hasmenés, valamint az élesztő- és húgyúti fertőzések esetében használják. A probiotikumok viszonylag biztonságosak, de vannak mellékhatásai, beleértve a fertőzést, az immunrendszer problémáit és az antibiotikum rezisztenciáját.

Immun és metabolikus hatások

Az AJCN szerint a fertőzés vagy szepszis veszélye a probiotikum-használat legfontosabb területe. Néhány probiotikumot úgy terveztek, hogy jó tapadást érjen el a bélfalon, ami növelheti a bakteriális transznlokációt és a virulenciát, fertőzést okozva. Az ACJN beszámol arról, hogy a leghatásosabb probiotikumok fokozhatják a patogenitást, vagy a fertőzés hajlamát. A Medline Plus kimondja, hogy a súlyosan gyengített immunrendszeri betegek súlyos fertőzést vagy baktériumokat okozhatnak a vérben a probiotikumok szedésében. A “British Medical Journal” idézi a Lactobacillus fertőzést, egy közös probiotikumot. Egy 74 éves nő négy hónap után probiotikumra kifejlődött a máj tályogát, egy 67 éves férfi, aki rendszeresen szedte a probiotikus kapszulákat, fertőzést okozott a fogkivétel után. A legtöbb fertőzött eset az idősekben vagy a csecsemőknél fordul elő.

Antibiotikum rezisztencia

Az AJCN szerint az “egészséges” bélbaktériumok hosszú távú megváltoztatása káros hatással lehet az immunválaszra. Megmagyarázzák, hogy a vizsgálatok azt mutatják, hogy a normális bél mikrobák fontos szerepet játszanak az egészséges immunválasz stimulálásában, például a hasi limfoid szövetekben. A probiotikumok bevitele megváltoztathatja ezt a kulcsfontosságú mikrobiot, amely káros hatással lehet az immunrendszerre. Ez különösen igaz újszülöttekre és terhes nőkre. A bél mikrobióta szintén fontos szerepet játszik a metaboikus tevékenységekben, mint a glükóz szabályozás, a lipid metabolizmus és a komplex szénhidrát emésztés. A probiotikumok használatával fennáll a bélflóra manipulációjából adódó káros metabolikus hatások kockázata.

Egyéb mellékhatások

A Drugs.com megállapítja, hogy antibiotikum rezisztenciát jelentettek a probiotikum Lactobacillus esetében Európában. A “klinikai fertőző betegségek” azt jelenti, hogy a laktobacillusok számos törzse természetes módon rezisztens a vankomicin antibiotikumra. Ez időnként a probiotikumot ritkán fertőzésre nem képes kezelni. Az “orvosbiológiai és környezeti tudományok” egy olyan tanulmányt idéznek, amely kimutatta, hogy az antibiotikum-rezisztencia különböző fajok probiotikus törzsekben jelen van. A legtöbb törzs rezisztens a ciprooxacin, amkacin és gentamicin antibiotikumokkal szemben. Azt állítja, hogy ez fenyegetést jelent az élelmiszerbiztonságra, és hogy a probiotikus felhasználást iránymutatások és rendeletek irányítják.

A probiotikumok egyéb mellékhatásai közé tartozik a hasi diszkomfort vagy a gáz, a gyógyszerinterakciók és ritka neurológiai hatások. Az endokarditist, a szív belső bélésében fertőzést jelentettek a probiotikum által okozott fertőzésből a véráramban.